OKUMA SÜRESİ 05:04

Bir Kısım Dergi İncelemesi

Kaç gündür tanıtmayı düşündüğüm dergilere (Practical Web Design, Web Designer, iCreate, İz, CNBC-E ve Regular Expression) ancak fırsat buldum. Sözü fazla uzatmadan hemen başlıyorum.

Practical Web Design

Practical Web Design kapağı

İlk kez dergi satın aldığım yerde bu dergiyi gördüm! Merak ettim hemen satın aldım. Web uygulamaları ile uğraşanlar için güzel bir kaynak olabilir. Kimlere hitab ediyor? Orta düzey kullanıcılar için ideal.

Hem teknik hem de magazinsel bilgiler var dergide… Kapağını gördüğünüz sayıda Yahoo! developer’larından Christian Heilmann ile ve www.seesmic.com’un mucidi Loic Le Meur ile ropörtajlar var.

Bunun dışında, html / css / js gibi konularda yazılar, web teknolojileri, web-grafik teknikleri gibi pek çok konuda da makaleler bulunuyor.

Ufak bir not, derginin kapağında “Practical Web Design” yazıyor, künyede ve içerideki her şeyde “.net” yazıyor. Hayal meyal hatırlıyorum .net diye bir dergi vardı.

Fakat bunu Microsoft .Net ile karıştırmayalım! Sanki .net dergisinin adı değişmişte bu olmuş gibi. Derginin resmi sitesi : http://pwdmagazine.com. Benim aldığım 187.sayı. Orada baktım, aynı kapak ama adı .net… Anlamadım ne alaka?

Ben dergiyi d-aktüel’den aldım. Dünya Süper Dağıtım getirmiş. Umarım gelmeye devam eder… Aylık dergi, menşeyi İngiltere. Orijinal fiyatı: £5.99 yani yaklaşık 14 TL. Tabi bizdeki satış fiyatı ise 29.50 TL (22 Mart 2012: Ne yazıkki bu güzel dergi 2-3 sayı geldi ve bir daha görünmedi)


Web Designer

Web Designer dergisi kapağı

Bu dergiyi uzunca bir süredir almıyorum ama pek çok insanın işine yarar diye düşünüyorum. Dergi ağırlıkta grafik-tasarım ve web-tasarım yapanlara hitab ediyor.

Grafikerlerin mecburen web sitesi yapmaları durumunda (her grafiker programcı olmak zorunda değil!) her hangi bir JavaScript ya da Php kütüphanesini nasıl sitelerine entegre edebileceklerinden tutun da, flash, Css vesiare konularda da “novice / beginner level” yani ortanın altı kullanıcılara hitab eden çok kaliteli bir dergi.

Bu dergi yurt dışında satılıyor. Satın almak çok kolay. Hemen yayıncının sitesine gidip tek tek satın alabiliyorsunuz. Yani abone olmanız gerekmiyor. Yayıncı kuruluş: Imagine Publishing.

Dergi £6 yani yaklaşık 13.8 TL. Posta ile yoklaşık £10’a geliyor yani 23 TL gibi bişi. Ben hep sanal kartımla alıyorum, 1 haftadan kısa bir sürede ofise geliyor! Tavsiye ediyorum.


Regular Expression

Regular Expression kitabının kapağı

O’Reilly yayınları, development ile ilgilenen herkes tarafından bilinir. Ben, genelde, bu tür kitapları hep PDF ya da CHM olarak gördüm.

Geçenlerde Amazon’da bir de baktım acaip bir indirim ve update edilmiş versiyon!

Fiyatı £7.19 yani yaklaşık 16.5 TL. Güzel yanı, yeni başlayanlar için çok güzel örnekler ve açıklamalar bulunuyor.

Perl 5.8, Php, .Net, C#, Python ve Java’da Regular Expression Modifier’ları anlatıyor.

Hakikaten de tam ceplik! Amazon linki


İZ

Fotoğraf: İZ dergisi kapağı

Tesadüfen görüp aldığım, aldığıma da çok sevindiğim bir dergi. Derginin mutfağında Ara Güler ismini görmek de ayrı bir heyecan. Dergi fotoğraf sanatçıları ve portfolyaları ile ilgili.

Bu bakımdan fotoğraf sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum. Bu sayısından en beğendiğim bir-iki sayfayı da ekledim.

Derginin baskısı, kağıt kalitesi de fiyatına göre çok hoşuma gitti. Dergi iki ayda bir çıkıyor, Fotoğraf Evi’nden… Fiyatı: 9 TL


iCreate

iCreate dergisi kapağı

Bu dergi ile ilk kez geçen sene Ocak ayında tanışmıştım. Eşim için almıştım, Mac’e ısınsın, “how to…”’lara baksın, bir şeyler öğrensin Mac OS ile ilgili diye…

Evet, gerçekten de yeni Mac sahibi olanlar için harika bir dergi. Tonlarca tutorial bulunuyor. Aşama aşama en ince detayına kadar açıklamalı. Uzunca bir süredir satın almıyorum çünkü benim için çok basit kalan bir dergi fakat içerisinde güzel makaleler bulunuyor.

Bazen, can sıkıntısından, alacak dergi bulamadığım için alıyorum iCreate.

Bu dergiyi Nezih Kitabevi’nden ve D-Aktüel’den bulabilirsiniz. Türkiye satış fiyatı 28.5 TL idi. Eğer orijini olan İngiltere’den alırsanız, £6 dergi + £4 yol = £10 yani yaklaşık 23.5 TL’ye dergi ayağınıza geliyor.

Neden bilemiyorum ama Türkiye sayıları 1 ay geriden geliyor… iPhone ile birlikte dergide iPhone için ayrılmış pek çok köşe, tanıtım, application tanıtımları gibi sayfalar da bulabilirsiniz.

iCreate internet sitesi


CNBC-E Dergisi

CNBC-E dergisi kapağı

Bu dergiyi ilk çıktığında büyük bir heyecanla satın almış, heyecanım kursağımda kalmış ve süper hayal kırıklığına uğramıştım. Takip ettiğim tüm diziler CNBC-E’de idi ve ben bu dergiden “Episode Guide” tadında bilgiler bekliyordum.

İlk 4-5 sayıyı en azından destek olmak adına alıp daha sonra “ooof yok artık almayacağım” demiştim. Sadece, arada, ilgimi çeken bir ilavesi varsa (oyun kartları, 24ün VCD’si gibi) alıyordum…

Aynen geçen gün olduğu gibi, ben de bu 3D gözlüklere sahip olmak için düştüm yollara. Hatta FriendFeed’de de yazmıştım, Bağdat caddesinde dergiyi bulamadım! diye…

Neyse geçenlerde buldum aldım. Bugün “hmmm bi bakim şu dergiye” dedim… İnanılmaz derece de hoşuma gitti. Neredeyse ilk kez tüm sayfaları okudum diyebilirim.

Bilemiyorum ya dergi gerçekten değişti ya da şansıma benim hoşuma giden konular vardı?… Bunun şerefeni ben de bu dergiyi blog umda tanıtmak istedim…

Aylık çıkıyor, fiyatı 3 TL