OKUMA SÜRESİ 05:45

Yeniden merhaba

Uzunca bir aradan sonra nihayet sitemi hayata geçirmeyi başardım. Mayıs 2008’den beri üzerinde çalıştığım sistemi nihayet bitirebildim. İlk olarak da bu sistemi kendi sitemde deniyorum!

Umuyorumki bu framework’ü bundan sonra yapacağım tüm projelerimde kullanabileceğim. (08 Mart 2012, Perşembe , 16:17: Yalaaaan) Tamamen PHP5 / Apache2 spesifik bir sistem hazırladım. Yine her zaman olduğu gibi sil baştan oturup yazdım herşeyi (php , javascript). En son baktığımda projenin versiyonu 94 olmuş! Tabi bu versiyon, 94’e gelene kadar en az 20-30 tane full bitmiş application çıktı ortaya.

Her defasında; Ya, dur şurasını da düzeltebilirim aslında, en iyisi bunu baştan yaziiim dedim. Hatta bazen çok umutsuzluğa kapıldığım da oldu.

Yılmak yok! Morali bozmak yok! Azimle sıç*n duvar deler!!!

Yaa, tabi oldu… Gece gündüz deli gibi uğraş dur. Çok defa dedim ki; Ya boşver al kur word-press’i bitsin gitsin!

Olmuyor olamıyor… Eski bir scener olmanın verdiği bi özellik olsa gerek… Eğer bilgilerim dahilinde, yapabileceğim bir şey ise, neden başkasının yaptığı şeyi kullanayım? Acaba ben de oturup bunu sıfırdan yazabilirmiyim? Eğer yazabiliyorsam neden başka bişi kullanmak zorunda kaliim?

Fotoğraf: vigo, 2008

Hummalı bi şekilde çalışıyorum

Hemen akıllara şu soru geliyor : Peki neden gidip PHP-MARKDOWN kullandın?

Nedeni şu, ÜŞENDİM! aylardır üzerinde çalıştığınız proje, artık içinizden kusmak geliyor. Sabah / akşam aynı ekran aynı şey… Yüzdüm yüzdüm kuyruğuna geldim. Dedim Madem open-source takılıyorum artık, en azından bişiler kullaniim bende open-source olarak! (yalaaaaan!)

PHP-MARKDOWN o kadar temiz ve teknik yazılmışki, gerçekten benim bunu birdaha yazacak taakkatim yok! Hatta direk gidip Extra olanını kullandım. Hatta bazı kısımları gözüme eksik göründü, yani aslında sorun Markdown Syntax’ında, tamam çok light ve temiz ama bazı eksikleri var, pek çok kez Ah keşke şuda, buda olsa dedim.

Yeni dünya yeni sistem : Mac OSX Leopard

Tüm bu hummalı çalışma devam ederken, bi çılgınlık yaptım, Macintosh’a geçtim. Uzunca bir zamandır ofiste PC üzerinde Mac OS kullanıyorduk. Intel işlemcili bildiğiniz PC’de cillop gibi süper çalışan Mac OS. Mükemmel GUI’leri olan bi LINUX gibi (: Zaten sunucu olarak Gentoo ve Debian kullanıyordum.

Mac, bunların üzerine görsel olarak feci pekiştirilmiş bişi olarak göründü gözüme. Zaten yılbaşında eşime MacBook almıştım. Arada evde de bakıyordum neler oluyor diye.

Windows: 8 senemi yedin bitirdin!!!

Fotoğraf: Apple Mac bilgisayarı kullanan bir insan

Ev hali

Bu gazla 2 ay önce gidip kendime de aldım MacBook Pro. Tabii biranda entegre olmak çok zor.

Herşeyden önce klavye yapısı, tuşlar tamamen farklı. Şunu söyleyebilirim, alıştıktan sonra kendime lanet ettim! Aslında bu lanetleme işine 3 sene önce PHP + APACHE2 ikilisine geçtiğimde de yapmıştım.

Apache’yi konfig etmek öyle zor geliyordu ki gözüme. Hiç uğraşmak , dalmak istemiyordum. İlk korkuyu atlatınca her şey su gibi akıp gitti. Meğerse o kadar kolaymışki herşey!!! Microsoft IIS’le geçen onca yıl, asp 3.0 gibi dünyanın en kötü scripting dili vs…

İşte tüm bu veriler ışığında gördüm ki, uzunca yıldır mecburen windows kullanan biri olarak (3.11 | NT 3.51 | NT 4.0 | W2K | W2KS | XP | W2K3S | XP64 | VISTA64 vs…) boşu boşuna tüketmişim yıllarımı… Anladım ki eğer development’la uğraşan biriyseniz kesinlikle windows dışında bişi kullanmanız lazım. (Tabi .net’ci diilseniz!)

TexMate vs EditPlus

Sevgili arkadaşım Reha Biçer, yaklaşık 10 sene önce beni EditPlus ile tanıştırmıştı. Bende öyle büyük bir alışkanlık yapmışki, bunca senedir, pek çok editör / ide denememe rağmen vazgeçemedim bir türlü. Genelde web uygulamaları yazdığım için, her karman çorman şeyler, php içinde in-line javascript, yada in-line html, hepsi iç içe geçmiş…

Salt bir dil olsa, güzel editörler var ama işin içine karma-kombine bişiler yazmak girince hep sıkıntılar çıkıyor. Gördüğüm en başarılı editör Zend Studio ama fiyatı çok yüksek. Neyse, arayışlarım devam ederken bir de baktım ki TextMate diye bişi var Mac’de hatta tam adı da:

TextMate — The Missing Editor for Mac OS X

İşte o an kendimi yeniden doğmuş gibi hissettim!

TextMate ekran görüntüsü

Proje’ye evde başladım (PC - WindowsXP - EditPlus), ofiste devam ettim (PC - WindowsVista64 - EditPlus), sonra işin içine Mac girdi (Mac - Leopard 10.5.4 - TextMate). Yani neticede 3 farklı işletim sistemi ve 2 farklı editör kullanarak yürüttüm projeyi.

Pek çok kez repository’de hatalar yaparak göçerttim, commit ve update yaparaken (özellikle mac’de yaptım hataları!) de bocalamalar yaşadım.

Sözün kısası öyle böyle derken nihayet bitirdim!!!

Peki bundan sonra durum ne?

Kendi sitemi yapmak ve yayına sokmakta 2 büyük amacım var :

  1. Terzi söküğünü dikemez misali, en azından hayatı web application development olan biri olarak, bari kendime ait bi sitem olsun dedim
  2. Internet üzerinde, Türkçe döküman eksikliği. Amacım, dilim döndüğünce, bilgim yettiğince, iyi bildiğimi düşündüğüm konularda yazılar yazmak, mini-tutorial’ler vermek, kendi yaşadığım sorunları ve nasıl çözdüğümü anlatmak (başka insanlara da faydalı olmak)

Ben de bi konuda takılınca direk Google’a bakıyorum, çok şükür İngilizce biliyorum ve çözümü buluyorum. Ne yazık ki, özellikle development konusunda TÜRKÇE adam gibi bi kaynak yok! Etrafta tonla forum siteleri var ama karman çorman.

Umarım kafamda planladığım gibi bir site haline getirebilirim sitemi!…

Teşekkürler

Son olarak aşağıdaki kişilere / sitelere teşekkür etmek istiyorum!