OKUMA SÜRESİ 03:23

Pedometre ya da Adım Sayar

Adım Sayar, Soyadım da… (heheheheh)

Pedometre fotoğrafı

Omron pedometre

Uzunca zamandır şöyle akıllı uslu bir adım sayar arayışı içindeydim. Acaba adım-sayar ne? bilmeyenler için yardımcı olayım; attığınız adımı sayan, atılan bu adımlar sayesinde kaç kalori yaktığınızı, kaç kilo verdiğinizi ve kaç km yürüdüğünüzü ölçen bir cihazdır.

Pedometre ile gelen kılavuz

Omron pedometre

Ofis arkadaşım Lale’de gördüm ilk. Daha önce de hep duyardım ama nerede satılır nasıl alınır bir fikrim yoktu. Eczanelere bakmamı söyledi Lale. Ben de hemen internete, Google’a sordum; nereden alabilirim pedometre ? diye.

İlk pedometremi gittigidiyor.com’dan satın almıştım. 6 ytl idi fiyatı. Çok basit bir cihazdı. Beni yaklaşık 1 sene kadar idare etti. En büyük sorunu araçla giderken de çalışıyor olmasıydı. Yani arabada, serviste, otobüste filan da olsanız adım sayar sallantı etkisiyle çalışmaya devam ediyordu.

Diğer bir kusuru da reset yani sıfırla düğmesinin yanlışlıkla basılabilir olmasıydı… Bu sorunu, sevgili Tolga’nın yardımıyla, düğmeyi keserek çözmüştük. Halen dezavantajları vardı. Yazın yürürken şorta takmak zordu. Kemere takılan kısmı her an kırılabilecek gibiydi…

Dedim ya, benim gibi hoyrat birini tam 1 sene idare ettikten sonra geçtiğimiz haftalarda ömrünü tamamladı ve çöpe gitti…

Omron HJ-113-E

Ben de hemen yeni pedometre arayışına başladım. hepsiburada.com sitesinde çok fazla sayıda ürün buldum açıkçası. İçlerinden OMRON HJ-113-E modelini seçtim. Hakkında güzel yorumlar olduğu için. Hemen ürünün model numarasını filan kaydedip evime yakın eczanelere bakmaya başladım.

Ürün, hepsiburada.com sitesinde kdv dahil 49,56 TL’ye satılıyordu. Özelliklerine göre fiyatı pahalı gibi dursa da değer gibi duruyordu.

Belkide ilk kez kafayı çalıştırıp, yürüş yaptığım güzergah üzerindeki eczanelere pedometre varmı? sorusunu sormaya başladım. Selamiçeşme Eczanesi’nde bir baktım ki bu ürün yani Omron HJ-113-E var…

Kaç para? 35 TL (kdv dahil)

Hemen satın aldım ürünü. Ürünün en hoşuma giden özellikleri;

  • 7 günlük hafızası var!
  • Adım boyunu girebiliyorsunuz. Yani cihaz kişiye göre ayarlanabiliyor.
  • Kilo bilgisi giriliyor.
  • Gün bitiminde otomatik olarak sayaç sıfırlanıyor.
  • Araçta giderken kafasına göre sayaç artmıyor!

Yani hergün, bir önceki gün yada 3 gün önce kaç adım attığınızı görebiliyorsunuz. Bir adımınız kaç santimse bu bilgiyi giriyorsunuz ve yaklaşık olarak en doğru ölçümü yapabiliyorsunuz. Cihazın yanında pil de var.

Pedometre fotoğrafı, 1473 adım atılmış.

1473 adım…

İlk kurulum yaparken saati giriyorsunuz, kilonuzu ve 1 adımınızın kaç cm olduğunu belirliyorsunuz. Bu ayarlamaları yaptıktan sonra yürümeye başlayın.

Attığınız adımların kaç KM (kilometre) yaptığını, bu sayede kaç kcal enerji yaktığınızı görebiliyorsunuz. İşin kötüsü, minicik bir gofreti eritebilmek için en az 2000-2500 adım atmanız gerektiği gerçeği yüzünüzde tokat gibi patlıyor.

Acaba kaç adım iyidir? ölçü nedir?

  • 0 - 3000: Siz duran insan kategorisindesiniz… Yani hiç hareket etmiyorsunuz.
  • 3001 - 7500: Eeeh fena değil, az da olsa hareket ediyorsunuz…
  • 7501 - 10.000: İşte olay bu… Siz sağlıklı, hareketli bir insansınız… Böyle devam edin!!!

Eğer hayatınızda ilk kez böyle bir cihaz kullanacaksanız büyük şoka hazır olun. Gün sonunda (eğer sizde ofis insanlarındansanız) bir bakacaksınız ki sadece 2500 adım atmışsınız… Sakın moralinizi bozmayın! Yarın daha güzel olacak emin olun!