OKUMA SÜRESİ 03:34

Rails İstanbul Buluşması

Geçen çarşamba akşamı (11 Mayıs 2011) çok harika bir etkinliğe katıldım. Adı Rails İstanbul Buluşması;

/public/images/covers/rails-istanbul-2011-1/2011-rails-istanbul1-1.jpg

Fotoğraf: Ruby espirili A4 çıktısı, etkinliğin hangi katta olduğunu belirtiyor.

Ruby fonksiyonu + Hash

Adında da anlaşılacağı gibi Ruby programlama diliyle uğraşanların olmazsa olmazlarından olan web uygulama framework’ü Rails’i sevenler biraraya geldi!

Promoqube firmasının Beyoğlu’ndaki ofisinde gerçekleşen etkinliğe katılım tahminimden de fazla oldu. Etkinlik Facebook sayfasından duyuruldu.

Ben bizim ofisten arkadaşım Tarık Kavaz’la birlikte katıldım. Saat 19:00 - 22:00 saaatleri arasında geçmesi planlanan etkinliğe biz 19:38 gibi dahil olabildik. Saat 21:45 gibi de ayrıldık. Keşke daha çok kalma imkanım olsaydı!. İçeri girdiğimizde pizzalar söylenmiş hatta yenmiş bitmişti bile! Neyseki biz önceden yemiş ve tok gelmiştik.

Fotoğraf: 3 kişi, Soldan sağa Sean, ?, Dara

Sean ve Dara konuşurken.

Bizi sevgili Dara Kılıçoğlu karşıladı. Hatta yukarıdaki fotoğrafta Dara, Japon asıllı (tahmin ediyorum) Amerika’lı bir arkadaşla konuşuyor. İçerisi tahmin ettiğimden daha kalabalıktı. Yaklaşık 40-50 kişi vardı sanki.

Düzeltme: Kasım 2014

Japon sandığım kişi, daha sonra tanıştığım, Paraşüt.com’un founder’ı sevgili Sean Yu’dan başkası değil :) Keza kendisi Japon da değil, Çin orijinli Amerikalı :)


Fotoğraf: Masa etrafında insanlar

Anladığım kadarıyla biz yokken, katılımcılar sırayla kendilerini tanıtmışlar ve ne işle uğraştıklarını anlatmışlardı. Biz tam yemek arasında gelmişiz. Yemek bittikten sonra sohbet kaldığı yerden devam etti. Katılımcılar kendilerini tanıttı, ne işle uğraştıklarını ya da halen hangi okulda okuduklarını, Ruby ya da Rails ile nasıl tanıştıklarını anlattılar.

Katılanlar arasında halen lisede okuyan öğrenciler olduğunu gördüm. Bilgisayarla yeni yeni uğraşmaya başlayan ve programcı olmayı planlayan genç arkadaşlar da vardı. Üniversite öğrencileri / çalışanları, dijital ajans kurucuları gibi ilginç bir yelpaze vardı ortamda…

Fotoğraf: Masa etrafında insanlar

Genel durum herkesin önce Php dilini terketmesi ya da windows dot net’te tükenip yeni arayışlara geçmesiydi. Bizim dışımızda birkaç Python kullanıcısı da vardı toplantıda.

Bildiğimiz kadarıyla bu tarz bir etkinlik (Rails/Ruby ile ilgili) ilk kez gerçekleşiyor. Hepimiz anladıkki böyle organizasyonlara ihtiyacımız var. Hem bildiklerimizi paylaşmak, hem de iş/bağlantı anlamında kendi yazılım topluluğumuzu oluşturmak için.

FriendFeed ve Twitter dünyasından da birbirimizi takip ettiğimiz arkadaşlarla da karşılaştım. Mobil DNA’dan Ercan’ı sonlara doğru farkettim. Bana göre en uzak köşede karanlıkta kaldığı için göremedim ilk etapda. Burak Arıkan’la tanışmak beni çok sevindirdi. Kendisi de zaten bizim eski demoscene dünyasını yakından bilen bir arkadaşmış. Umarım diğer toplantıda daha uzun vakit olur ve daha çok sohbet etme şansımız olur.

Mind Function’dan Cihan Özçelik’le tam giderken hızlı bir 8bit sohbeti yaptık. Commodore sever olunca benim de çenem düşüyor tabiiki… Hasan Başusta’yı gördüm. Başka tanıdıkları da gördüm ama şuan isimlerini hatırlamıyorum umarım bana kızmazlar!

Fotoğraf: Burak Arıkan

Burak’ı dinliyoruz.

Katılımcıların neredeyse %99’u Mac OS kullanıcısıydı. Birkaç kişi Linux kullanıcısıydı ve neredeyse Windows’cu hiç yok gibiydi. Bu ilk buluşma, tanışma ve kaynaşma havasında geçti. Tahminimce bir sonraki buluşmada, hands- on workshop’lar, sorun çözümleri gibi konuların konuşulacağını düşünüyorum.

Meraktan çatlıyorum, insanlar mac’de hangi tool’ları kullanıyor, hangi IDE, bash_rc’lerinde neler var? Ne tür trickler? Umarım sonraki etkinlikte daha çok fırsatımız olur bu tür olaylar için.

Bu güzel akşamı organize eden sevgili Promoqube çalışanlarına ve Dara’ya çok teşekkür ederim. Etkinliğin yenisini sabırsızlıkla bekliyorum!