OKUMA SÜRESİ 03:23

Rails İstanbul Buluşması #2

Rails geliştiricileri biraraya geldi!

Bir kısım Rails meraklası insan fotoğrafı

Rails İstabul Buluşması #2

İlk’i 11 Mayıs 2011’de yapılan etkinliğin yenisini iple çekiyordum! Geçtiğimiz günlerde 2.si duyuruldu. 18 Haziran 2011, saat 14:00’de Helsinki Yurttaşlar Derneği’nde yapılacaktı.

Bu defa geçen seferkinden farklı olarak “workshop” tadında, ufak demolar, daha önceden yapılmış uygulamalar ve sunumlar olacaktı.

İstanbul Anadolu yakasında yaşıyan biri olarak, karşı (Avrupa yakası) tarafı çok iyi bilmeyen biriyim. Yani yüzeysel olarak biliyorum ama detayları bilemiyorum. Geçtiğimiz yıllarda (2006) katıldığım demoscene partisi 7D6 da Rails buluşmasının yapılacağı yerdeydi. Bu bakımdan çok zorlanmadım diyebilirim mekanı bulma açısından.

Rails kullanıcılarının fotoğrafları

Saat 13:30’da mekana check-in oldum (: Geldiğimde 2-3 kişi vardı. Ev sahiplerinden sadece Demirhan Aydın vardı. Hemen muhabbete başladık. İnsanlar gelmeye başladı. Seyfeddin Başsaraç’la muhabbet ettim. Saat 14:30'a doğru buluşma organizatörlerinden Dara geldi. Sağolsunlar arkadaşlar gelirken soğuk içecekler ve kurabiyeler getirmişler.

Hemen projeksiyon makinesi ayarlandı. Uzun masanın etrafında insanlar toplanmıştı ve bilgisayarlarını yanında getirenler hemen makineleri açıp hazırlık yapmaya başlamıştı.

Fotoğraf: Sol tarafta Barış Gümüştaş, sağ tarafta Lütfi Demirci

Lütfi Demirci (sağ) Rails anlatıyor. Solda Barış Gümüştaş.

İlk olarak Lütfi Demirci, Promoqube’de bir kampanya için geliştirdikleri bir uygulamayı tanıttı. Facebook login ile çalışan, fotoğraf gönderme / paylaşma üzerine kurulu uygulamayı anlatırken ısrarım üzerine (katılımcıları çoğu rails’ci olduğu için ben ve benim dışımda bir kaç kişi rails’den habersiz) crash-course hızla minik bir rails uygulaması demosu yaptı.

Her zaman olduğu gibi ben devamlı olarak aklımdaki soruları sordum (8. Soru sormaktaki amacım:

  • Rails’i Django ile karşılaştırmak
  • Rails hakkında neleri yapıp yapamayacağımı anlamak.

Sağolsunlar, arkadaşlar sorularımı yanıtsız bırakmdılar. Sabırla cevap verdiler. Daha sonra sevgili Barış Gümüştaş backup işlemlerini otomatik hale getirmek için ofislerinde kullandıkları kendi geliştirdiği uygulamayı anlattı bize.

Fotoğraf: Barış Gümüştaş sunum yapıyor.

Barış, backup sistemlerini anlatıyor.

Barış’ın Github’da yaptığı projeleri takip edebilirsiniz. Özellikle “dropp” adlı combobox implementasyonu çok hoşuma gitti. Keza, Mac OS’da kullandığı MySQL Client’ı da acayip hoşuma gitti. Sequel Pro harika bir tool hem de ücretsiz!

Son olarak Burak Arıkan, üzerinde uzun zamandır çalıştığı Graph Commons’u anlattı. Bir tür ağ/bağlantı analiz sistemi. Çok enteresan bir uygulama. Henüz beta aşamasında. Davetiye ile çalışıyor. Anlatmakla olamıyor girip kendiniz denemelisiniz.

Fotoğraf: Masa etrafında oturan 4 kişi

Burak Arıkan (sağ-ön) Graphs Commons’ı anlatıyor.

Genel olarak çok zevkli geçti etkinlik. Yeni arkadaşlarla tanıştım. Birlikte proje yaptığım ama yüz yüze tanışma şansı bulamadığım sevgili Fatih Küçükbaltacı ile de tanıştım en sonunda.

Katılımcılar arasında benim gibi Python’cu biri daha vardı. Muhammed SenaAydın. Kendisi de benim gibi Django’cu + Python’cu hatta benden fazla olarak da Ruby + Rails’ci (: Ortak özellikler çok olunca hemen kaynaştık. Ortak arkadaşlarımız da çıktı.

Şuan için adını hatırlayamadığım sıkı muhabbetçi (arkadaşlar umarım bana adınızı hatırlamadım diye gücenmezsiniz) 2 tane Php / Symphony’ci arkadaş vardı. Buradan kendilerine selam söylüyorum.

Bol bol Mac OS X, TextMate, MacVim, Vim sohbeti yaptık. Sevgili Onur Bozkurt’a da selam gönderiyorum.

Keşke daha çok vakit olsaydı sohbete muhabbete doyamadım. 3.sünü iple çekiyorum. Herkese tavsiye ediyorum bu tür etkinliklere katılmayı. İleriki buluşmalarda ben de minik bir Django crash-course yapmayı planlıyorum. Umarım buna hazırlanmak için zamanım olur.

Faydalı Linkler: