OKUMA SÜRESİ 02:00

Mac OS X ve Çoklu Rar Hazırlama

Windows kullanırken vazgeçilemez tool’larımdan biri de WinRar’dı. Genelde herkes gibi bende (!) gün içinde sık sık rar açan biriyim. Biraz google aramasından sonra Mac OS için open source tonla rar açan program buldum.

Geçenlerde bir arkadaşım için büyükce bir iso imajını çoklu rar haline getirmem gerekti. Peki nasıl yapacaktım? Hemen rar’ın sitesine gittim, Mac OS (3.80) için olan versiyonunu indirdim. İndirdiğiniz tar.gz dosyasına Finder’dan çift tık yapınca Mac OS otomatik bulunduğunuz yere açar tar’ı. Dikkat ederseniz adı rar olan bir folder oluştu.

Dosyanın yanında command line only diyordu. Hmmm dedim, demekki bir şekilde, aynı AmigA günlerinde olduğu gibi shell’den yapıcaz işleri… Öncelikle indirdiğim tar.gz dosyasını sistemime kopyaladım. Benim default download yerim ~/Downloads/.

Şimdi, /usr/local/bin altına rar380 adında bir folder açalım, ~/Downloads/rar/ altındaki dosyaların hepsini rar380 altına atıp sembolik bir link’le /usr/local/bin altına rar adında bir link dosyası oluşturalım.

sudo mkdir -p /usr/local/bin/rar380
cd Downloads/
sudo cp -R rar/* /usr/local/bin/rar380
cd /usr/local/bin/
sudo ln -s rar380/rar rar
sudo ln -s rar380/unrar unrar

Böylece Terminal’den rar ve unrar komutunu çalışır hale getirdim. rar ile dosyaları sıkıştırma (rar’lama), unrar ile de rar’lanmış dosyaları açma (unrar/extract) işlemleri yapılır. Eğer sizde bu folder /usr/local/bin yoksa;

sudo mkdir -p /usr/local/bin

yaparak önce bu dizini açın. (Ben XCode kullandığım için belki kurulum sırasında bu folder oluşmuş yada ben bişileri compile ederken yapmışımdır hatırlamıyorum)

Ufak bir hatırlatma: Her seferinde sudo yazmak istemiyorsanız;

sudo -i

Yaparak sudo moduna geçebilirsiniz fakat buna elinizi alıştırmayın. Yanlışlıkla istenmeyen dosyaları silebilir ya da hasar verebilirsiniz. Evet, rar çalışabiliyorsa (denemek için Terminal’de rar yazıp enter yapın, karşınıza yardım bilgilileri çıkar) hemen çoklu rar paketi yapmaya başlayalım.

Hiç sıkıştırma yapmadan, sadece parçalara bölmek için:

rar a -m0 -ep -v_KAC_MEGABYTE_M "NEREYE_KAYIT" "KAYNAK_DOSYA"  

sıkıştırmak istediğim dosya, ~/Desktop’ımda duran: deneme_dosya.iso (300 Megabytes) bunu 50 Megabyte’lık parçalara böleceğim:

cd ~/Desktop
rar a -m0 -ep -v50M "deneme_parcalar" "deneme_dosya.iso"

Bu new style rar isimlendirmesiyle;

deneme_parcalar.part01
deneme_parcalar.part02

gibi çıkış verir. Eğer old style yapmak istersiniz yani;

deneme_parcalar.r00
deneme_parcalar.r01
deneme_parcalar.rar

gibi;

rar a -m0 -ep -v50M -vn "deneme_parcalar" "deneme_dosya.iso"

Update: Kasım 2014

Homebrew üzerinden unrar kurmak çok kolay!:

brew install unrar