OKUMA SÜRESİ 01:41

Bash Completion olayı!

Bilgisayar kullanmaya Commodore 64’le başlayan, ilk ciddi anlamda parayı Amiga ile kazanan ben, kaderin cilvesi olarak, uzun yıllar Windows kullanmak zorunda kalmıştım.

Neyse efendim, Unix dünyasına geri dönünce (geri dönüş diyorum çünkü Amiga Os kullanıcısıyım) hep söylediğim gibi, gözümün önündeki perde kalktı!

Terminal / CLI (Command Line Interface) / Shell vs… En sevdiğim özelliği TAB-COMPLETION (tab tuşuna basark tamamlama) olayıdır. Aslında hakkını yememek lazım, bu Windows’da da var… Onda pek cmd kullanmadığımız için dikkat etmiyoruz… Süper bi şekilde path’i tamamlama olayı…

Ofisteki development makinesini, Debian’dan Ubuntu’ya çevirdiğimizde ilk dikkatimi çeken şeyin ilave tamamlama özelliği olmasıydı. Debian / Ubuntu kullananlar bilir, aptitude komutu ile paket yönetimi… Eğer bir paket arıyorsanız;

aptitude search PAKET_ADI

şeklinde kullanırsınız. aptitude yazıp boşluk bırakıp TAB’e basınca ilgili komutların çıkması süper hoşuma gitmişti ve;

aa ne güzel bu herşeyi tamamlıyor!

demiştim. Bu bakımdan Ubuntu, daha da çok hoşuma gitmişti!

Bilmemek Ayıp Değil!

Geçenlerde test için sanal makine kiraladım, hemen Ubuntu deploy ettim. aptitude yazdım, search yapıcam, boşluk bırakıp s yazıp TAB’e bastım, hiç birşey olmadı? Haydaaa dedim, ne oldu? Hani Ubuntu’da bu özellik vardı?

Meğer bu işin sırrı bash-completion adlı paketteymiş. bash-completion kurduğunuz zaman yapmanız gereken tek şey ilgili ~/.profile şunu eklemek;

if [ -f /opt/local/etc/bash_completion ]; then
    . /opt/local/etc/bash_completion
fi

Ben ~/.profile kullandığım için oraya ekledim. Şimdi bu kadar şeyi neden anlattım? Aynı işi Mac OS’da da yaptım o bakımdan; MacPorts kullananlar için;

sudo port install bash-completion

Sonra iş bitince size .bash_profile dosyasına ekleyin diyor ama eğer .profile kullanıyorsanız (ki kolayı bu) .profile’a ekleyin!