OKUMA SÜRESİ 01:30

TextMate ve İnteraktif Giriş

Script çalıştırırken INPUT almak

Çoğu zaman birşeyleri hızla denemek için TextMate’i kullanırım. İstediğim programlama dilinde, anında birşeyleri yazıp çalıştırmak mümkündür TextMate’de.

Örneğin Ruby çalıştırmak için; aşağıdaki gibi boş bir döküman açıp, kayıt bile etmeden;

TextMate ekran görüntüsü

Yeni pencerede + N

Yazmak istediğinizi yazıp + R yaparak (bazı dillerde bu tuş kombinasyonu farklı olabiliyor ama geneli hep bu…) hemen çalıştırabilirsiniz.

TextMate ekran görüntüsü

Çıktı ekranı

Fakat bazı durumlarda kullanıcıdan input almanız gerekebilir. STDIN yani standart input’dan giriş almanız gerekebilir. Tüm amacım, TextMate ortamını terketmeden işlerimi yapmak demiştim :) Acaba bu sorunu çözmenin yolu var mı? diye bakarken çok güzel birşeyle karşılaştım.

Zaten bu konu 2009 yılında çözümlenmiş. TextMate’in blog’unda yazılanlara baktım. Yıl 2015 ve halen benim gibi en eski Version 1.5.11 (1635) kullananlar için birisi kafa yormuş ve güzel bir kütüphane hazırlamış.

Yapmanız gereken alkemist adlı kullanıcın hazırladığı tm_interactive_input.dylib paketini indirmek. Paketi indirdikten sonra ilgili yere kopyalamak:

cd /Applications/TextMate.app/Contents/SharedSupport/Support/lib/
cp ~/Downloads/tm\_interactive_input.dylib .

Daha sonra TextMate’i bir restart edin. ve aşağıdaki kodu çalıştırmayı deneyin: + R;

a = gets.chomp        # Kullanıcıdan input alır
puts "input: #{a}"
INPUT istemcisi!

INPUT istemcisi!

An itibariyle OS X Yosemite 10.10.3’te sıkıntısız çalışıyor ama nereye kadar çalışır bilemiyorum. En azından şimdilik işimizi görüyor!

TextMate ekran görüntüsü

Sonuç: input geldi…

Güncelleme: 16 Ağustos 2022

Çok uzun bir süre önce, yanılmıyorsam 2015’teki macOS El Capitan ile birlikte işletim sistemindeki büyük değişiklikler yüzünden bu özellik kullanılamaz oldu.