Python kitabı
Cuma günü, her cuma olduğu gibi, İstanbul Cevahir AVM’ne gittik. Cuma bizim ofiste CEVO günüdür, öğlen Çin yemeği yeriz Great Dong Fang adlı restoranda.
Bir ritüel misali, yemek biter, hemen karşıdaki Kahve Dünyasına gidilir(di) çukulata! alınır, sonra Starbucks’dan kahve, Teknosa ve D&R’a uğranır…
Genelde Teknosa ve D&R’dan eli boş döneriz. Hepimiz Mac kullanıcı olduğumuz
için, ilgimizi çeken hiç bir donanım bulamayız Teknosa’da… D&R’a da her
defasında belki
ilgilendiğim konularda bir dergi / kitap birşey bulurum
ümidiyle uğrarım.
Arkadaşlarım artık ya tüm D&R’lar aynı hiçbir şey yok işe yarar
şeklinde
beni doldursalar da, ben, o gün, yine gazlı bir şekilde girdim D&R’dan içeri.
Her zaman olduğu gibi, yazılım ve bilgisayarla ilgili kitapların olduğu bölüme
gittim.
Umutsuzca bakarken (belki 2-3 yıldır her cuma bu işi yapan biriyim!, neredeyse hiç yeni kitap çıkmıyor!) bir baktım Python diye bir kitap!
Daha geçen cuma, ofis arkadaşım Tarık Kavaz, bana, Python ile ilgili türkçe kitap olup olmadığını sormuştu. Ben de ona, galiba geçen yıldı, Suadiye’deki İnkilap Kitapevi’nden şans eseri şu kitabı aldığımı, başka da kitap bulamadığımı söylemiştim. (Mustafa Başer tarafından yazılmış…)
Ne güzel tesadüftür ki, bir sonraki hafta, sanki Tarık hissetmiş, yepyeni bir Python kitabı!
Kitap, Kodlab yayınevinden çıkmış. Bu yayınevinden çıkan, aldığım ilk kitap. Hep raflarda ürünlerini gördüğüm, bildiğim bir yayınevi. Kitabın yazarı Fırat Özgül. 1980, Adana doğumlu. (Bu bilgiler kitabın arka kapağında yazıyor)
Eve gelir gelmez, hemen Fırat beye teşekkür mesajı gönderdim, emek verip böyle faydalı bir iş yaptığı için. Kendisi de hemen mesajıma cevap yazmış, teşekkür ettim.
Kitap, Python diline yeni başlayacak olan biri için çok faydalı olur. Hoşuma giden unsurların başında gelen ilk şey, kitabın ve kullanılan Python’nun tarih bakımından çok güncel olmasıydı.
Kitap tahminimce Kasım/Aralık 2009’da yazılmaya başlanmış (Bunu tamamen uyduruyorum, çünkü bu tarihi kitabın başındaki python interpreter’da gördüm). Bu bakımdan kullanılan python versiyonu 2.6.4, yani çok güncel.
Diğer hoşuma giden unsur, yazarın tüm konuları Linux platformunda anlatması. Ben sıkı bir Terminal / Shell hayranı ve seveni olarak kitap içinde de bolca terminal görmek hoşuma gitti.
Sakın Windows kullanıcıları yanlış anlamasın, kitap tüm işletim sistemlerini
kapsıyor. Windows’da da nasıl yapılır
resimli örnekleriyle anlatılıyor.
Kitap 25 bölümden oluşuyor.
Hemen minik bir açıklama, ben her zaman ikileme düşerim, örneğin; array
mi
desem dizi
mi? diye. Kendim, yazılım dilinin, ne yazıkki, İngilizce
olduğu için, evrensel olmak adına, tüm terimlerin orijial kullanılmasından
yanayım.
Bu bakımdan, görsel açıdan pek hoş olmayan sahneler çıkabiliyor… Yarı İngilizce, yarı Türkçe gibi. Sevgili Fırat bu konuda gayet başarılı olmuş anlatım dili olarak. Beni hiç rahatsız etmedi.
List, Tuple ve Dictionary objelerini; Liste, Demet ve Sözlük nesneleri olarak tanımlamış.
Kısaca;
- Girişte Python’un kısa tarihçesi, nasıl doğdu, nereden çıktı vs…
- Gereken environment, ilgili platforma nasıl kurulur…
- Python Interpreter nasıl çalışır? ilk Python programımızı yazalım,
- Fonksiyonlar, Modüller, Dosya Sistemi, Error Handling,
- Python built-in objeleri (String, List, Tuple, Dict vs…)
- Regular Expressions
- OOP (Object Oriented Programming - giriş seviyesi)
- String formatlama, Unicode işlemleri
- Python ve OpenOffice
- Python ve PDF işlemleri
- Python ve GUI programlama (Tkinter, Window / Widget / Button vs…)
şeklinde özetleyebilirim.
Başta da belirttiğim gibi, kitap, Python’a yeni başlayan ya da başlamak isteyen biri için ideal! Gereken temel bilgilerin tümü, neredeyse, kitapda mevcut.
Keza, Python ile gündelik pek çok işi, basitçe nasıl halledebilirsiniz, pek çok otomasyon işlerinizi, 1-2 satır Python script’i ile nasıl çözebilirsiniz gibi faydalı bilgiler mevcut.
Eğer eleştirmem gerekirse, ya da öneride bulunmam gerekirse, gözüme çarpan ufak tefek şeyler şunlar;
- Regular Expressions ve OOP bölümleri biraz
light
kalmış, belkide okuyucunun seviyesi öngörülerek bu şekilde hazırlandı bilemiyorum ama naçizane fikrim, bu iki konunun herbiri bir kitap olacak kadar geniş (: Yeni başlayan biri için çok ciddi fikir / fayda verebilir yinede… - Python ve Web dünyasına değinilmemiş. Bu, belkide yazarın ilgilenmediği bir konu olabilir, ben bizzat bu dünya ile çok ilgili olduğum için heyecanla aradım, acaba Python’un web dünyasındaki gücünden bahsedildi mi? diye… Bu da bir kusur değil sadece benim naçizene gözüme takılan bir husus.
Kitabı okuyup, örnekleriyle yapan biri, idda ediyorum 1-2 hafta içinde, GUI’li mini uygulamalar geliştirebilecek kıvama gelebilir! Ben yerli yabancı pek çok yayını takip ediyorum, Türkçe yayınlanan hiç bir kitap / dergi yoktur ki, Python ile GUI programlamanın anlatıldığı…
Bu bakımdan, bu ve buna benzer kitaplar TÜRK Bilişim Dünyası için çok yararlı ve önemlidir.
Python’a ilk başladığım zamanlarda (hatta web uygulama işlerine ilk girdiğim günlerden beri ara ara hep bela olmuştur, neyseki Linux ortamına geçtiğimizden beri rahatız - 2005) her script dilinde olduğu gibi, Python’da da TÜRKÇE KARAKTER sorunu yaşamış ve çözmek için çok debelenmiştim.
Kitapda, neredeyse ilk bahsedilen konuların başında geliyor bu sorunun çözümü.
Kitabın baskı tarihi Şubat 2010, ISBN’i: 978-605-4205-10-3
Kitabın yazarı Fırat Özgül’ün web sitesi : http://www.istihza.com/ sitesini görünce, Fırat beyin pek çok konuda faaliyet gösterdiğini ve ciddi bir Python Evangelist olduğunu gördüm, çok hoşuma da gitti!
Kitap KDV dahil 33.5 TL. Değer mi? evet, yeni başlıyan biriyseniz değer! Sadece yeni başlayan biri olmasanız bile değer çünkü pek çok güzel konuda bilgi var kitapta.
Ben genelde Amazon’dan kitap alan biriyim. Kitaplar genelde hep pahalı oluyor. Bu bakımdan, kendi dilinizde Python kitabı için 33.5 TL gayet uygun!