OKUMA SÜRESİ 02:53

Derlenmiş Python Dosyaları Bazen Sizi Yanıltabilir

Suç kesinlikle Python’da değil! Yanlış anlaşılma olmasın! Geçtiğimiz günlerde yaşadığım iki dikkatsizliğin bana ciddi vakit kaybettirmesi bu blog postunu yazmama sebeb oldu.

Django framework kullanarak bir uygulama geliştiriyoruz. Yaklaşık 6 aydır üzerinde çalışıyoruz. Django, gereken yerlerde ilgili python dosyalarını derliyor. Yani; admin.py adında bir dosya varsa, development sunucusunu çalıştırdıktan sonra admin.pyc dosyasının oluştuğunu görürüz.

Derlenen python hem hız hem de hafıza yönetimi açısından işleri kolay ve çabuk hale getiriyor. Buraya kadar hiç bir sıkıntı yok. Sıkıntı, uzun saatler çalışıp dikkati kaybettiğiniz anda başlıyor.

Hiç farkında olmadan ilgili app’in altındaki admin.py dosyasını silmişim. admin.pyc dosyası ise halen oradaymış. Ben farkında bile değilim. Admin panel’e rahat rahat giriyorum, çıkıyorum hiçbir sıkıntı yok. Ne zaman kadar? ModelAdmin e yeni özellik ekleyene kadar…

İşin kötüsü, django programcıları bilirler, admin.py de de çok fazla şey vardı. Custom pek çok şey… Hepsi uçmuş gitmiş… Ne yapacağız? Silme öyle bir silme ki, versiyon kontrol’den de çıkartmışım nasıl yaptıysam? Yani git rm ile silmiş ve bu silme işinden sonra yazmışım tüm kodu gibi…

Hemen google’ladım, .pyc dosyasından nasıl .py üretebilirim diye. Hemen uncompyle’ı buldum. Kullanımı çok kolay

uncompyler.py DOSYA.pyc > DOSYA_KURTAR.py

şeklinde dosyayı kurtardım.

Bu da yetmedi, evde çalışmak için projeyi clone’ladım. Gereken kurulumları yaptım. Çalıştırdım… BOOOOM! Hata mesajı! Hata ne? neredeyse uygulamanın ana kütüphanelerinden biri olan dosyayı import edemiyor… Klasik PATH sorunu ama böyle birşey olması mümkün değil…

Saatlerce uğraşıp yine görüyorum ki, libs/ altında bulunması gereken __init__.py dosyası uçmuş… Diğer makinelerde düzgün çalışıyor çünkü derlenmiş hali bu sorunu kurtarıyor. Yani dosya varken python derlemiş, dosya uçmuş ama sorun yok. .pyc her şeyi çözüyor.

git blame ile bakıyorum, yine ben, neredeyse 1 ay önce silmişim dosyayı. Python’da __init__.py çok önemlidir. Herhangi bir dizin içinde bu dosya varsa; o dizinin paket/modül gibi kullanılabileceğini anlatır.

Yani;

from my_project.libs.functions import test_function

dersem; bu my_project/libs/functions.py dosyasından test_function adlı fonksiyonu import et anlamına gelir. (Kabaca verdim bu örneği) Bu örneğin sağlıklı çalışması için my_project dizini altında __init__.py olması zorunludur.

Yaşadığım iki sorun da aslında ilk ve büyük hata tabiki bende. Daha dikkatli olsam bunlar başıma gelmeyecekti. Şunu gördüm ki, ben bile, bile derken en az 15 yıldır yazılım geliştiriyorum, çok basit hataları yapabiliyorum.

Önemli olan bu hatalardan ders çıkarıp tekrar bu kuyuya düşmemek.

Bunun içinde, yaptığım ilk iş Python’un pyc ya da pyo dosyası oluşturma işini kapattım. Proje bazlı. virtualenv ve virtualenvwrapper kullanıyorum. Çalıştığım projeye geçerken ufak bir hook ile şu değişkeni set ediyorum:

export PYTHONDONTWRITEBYTECODE="1"

Böylece pyc dosyaları otomatik olarak oluşmayacak. Ben de yanlışlıkla birşeyleri sildiğim zaman anında farkedeceğim.